Professionele balans en geluk op het werk

Gelukkig zijn in je job, met plezier naar je werk gaan (ook al betekent dit de trappen op naar je ‘thuisbureau’), op zondagavond niet de welgekende knoop in de buik hebben omdat het morgen maandag is,….eerlijk, het is soms een zoektocht!

Maar je goed in je job voelen en geluk op het werk ervaren is nodig, ik heb het nodig. Vandaag deel ik graag met jullie welke weg ik zelf heb afgelegd om hier te geraken.

Werkwaarden

Ondertussen weet ik welke elementen voor mij belangrijk zijn om naar zoveel mogelijk werkgeluk te streven.  Ervaring heeft hier aan bijgedragen, maar ook…inderdaad, enkele sessies loopbaanbegeleiding! Regelmatig een moment van reflectie inlassen en mezelf de vraag stellen of de balans nog goed zit. 

  • Relaties met mensen

  • Verandering (betekent voor mij ook iets kunnen bijleren)

  • Resultaatgericht werken

Als ik terugblik op mijn ervaringen komt mijn professionele balans steeds neer op bovenstaande werkwaarden. 

Bij mijn eerste werkgever ben ik 13 jaar gebleven:

  • veel contacten met mensen in de vorm van interviews en commerciële contacten

  • doorgroeimogelijkheden

  • een commerciële functie (het resultaat was dus zéér zichtbaar 😉)

En ook zeer leuke collega’s, men sprak intern over de ‘cameraderie’ die zo kenmerkend was binnen het bedrijf.  Ik heb er hele fijne en leerrijke tijden beleefd.  Maar na 13 jaar miste er toch iets…verandering.  Hoewel de 2 andere waarden nog steeds aanwezig waren, relaties en resultaat, was die 3de werkwaarde voor mij toch ook essentieel.

Loopbaanbegeleiding = loopbaanontwikkeling

Een eerste sessie loopbaanbegeleiding heeft me nieuwe inzichten bezorgd en me beslissingen doen nemen over mijn professionele toekomst.

Tijdens mijn verdere carrière als HR consultant (freelance) wist ik dat 2 van de 3 elementen zeker aanwezig zouden zijn: verandering en resultaat gericht werken.  De werkwaarde ‘relaties’ bevroeg ik zeker tijdens het interview door het stellen van specifieke vragen.

Toch wilde ik nog verder reflecteren over deze ‘relaties met mensen’ - waarde.  Hoe kon ik deze nog meer en nog beter inzetten?  Een klankbord vond ik tijdens een tweede sessie loopbaanbegeleiding.  Nadien heb ik de beslissing genomen om ook zelf op te starten als loopbaancoach.  Ik werkte immers al lang als intern loopbaancoach in mijn HR functies.  De job als zelfstandig loopbaancoach bezorgt me veel werkgeluk door de relatie die ik telkens opbouw met een nieuwe coachee, door te werken rond verschillende thema’s en vooral door jouw verworven inzichten samen om te zetten in de praktijk.

Professionele balans : een moment van reflectie

Ik weet dat ik voor mezelf de komende jaren regelmatig een moment van reflectie zal inplannen.  Tijden veranderen, mensen veranderen en ook werkwaarden kunnen veranderen.

 Wil jij ook weten welke jouw werkwaarden vandaag zijn, wat jou gelukkig(er) kan maken in je job?   Of wil je oefenen om hieromtrent de juiste vragen te stellen tijdens een interview?  Neem zeker contact op en we bekijken samen jouw vraag.  Je weet nu alvast dat ik spreek uit ervaring! 😊 

Previous
Previous

Loopbaanbegeleiding = Loopbaanontwikkeling

Next
Next

Het is zomer en daar zijn ook de mid-year evaluatiegesprekken weer!